מה לומדים כשלומדים איך ללמוד

כדי לשפר את הלמידה יש ללמוד על המנגנונים הקוגניטיביים של הלמידה יחד עם רשימת יישומים מעשית. במאמר זה תקראו על החשיבות של שילוב תיאוריה ופרקטיקה כשלומדים איך ללמוד.

תמונה של שמעון פרוס

שמעון פרוס

מומחה לשיטות למידה, MA

כשעוסקים בהקניית כישורי למידה התפיסה הנפוצה היא שמדובר באוסף טכניקות פשוטות כמו שיטות סיכום, ארגון החומר וכמה טכניקות זיכרון. עבור סטודנטים אינטליגנטיים טכניקות אלו לא יעשו הבדל ניכר כיוון שהן עוסקות ברובד השטחי של הלמידה. כדי לשפר את הלמידה באופן משמעותי יש ללמוד על תהליכי הלמידה במוח, ואת היישומים הקונקרטיים הנגזרים מהם. 

להבין את המנגנונים ולהגדיר יישומים קונקרטיים

אנו לומדים עם המוח שלנו ולכן הצעד הראשון לשיפור הלמידה הוא להבין כיצד המוח שלנו עובד ומהם תהליכי הלמידה שלו. למידה במוח כוללת מנגנונים ותהליכים רבים שאיננו מודעים להם באופן רגיל, וההבנה שלהם היא הצעד הראשון בשיפור הלמידה. בדיוק כמו שכדי להיות מהנדס או שף יש לרכוש קודם כל הבנה תיאורטית של הנושאים, כך בלמידה: עלינו ללמוד ולהבין את תהליכי הלמידה במוח.

בשלב הבא יש להגדיר באופן קונקרטי ומעשי כיצד ניתן ליישם את ההבנה אודות מנגנוני הלמידה במוח ללמידה בפועל. אין להסתפק בהכוונה כללית, אלא להראות באופן מפורט ומוחשי את כלל הדרכים כיצד ליישם את ההבנה התיאוטית בלמידה בפועל. לשמחתנו ידע זה זמין לכולם, שכן מדעי הלמידה עוסקים בדיוק בכך – בהבנת מנגנוני הלמידה במוח וכיצד ניתן ליישם ידע זה בלמידה.

לשלב תיאוריה ופרקטיקה

כדי לקבל ציונים גבוהים עלינו לשפר את הלמידה באופן ניכר ומדיד, ועבור כך יש לשלב הבנה תיאורטית עם הבנה יישומית. בסדנת ציונים גבוהים אני משלב תיאוריה ופרקטיקה. אנו לומדים על תהליכי הלמידה במוח וגוזרים מתוכם יישומים מעשיים וקונקרטיים. וכשלומדים איך ללמוד – מצליחים הרבה יותר.