שיפור הקשב בלמידה

קשב טוב הכרחי ללמידה, אך כסטודנטים אנו חווים לא פעם קושי להתרכז. במאמר זה אסקור בעיות נפוצות בלמידה שקשורות בקשב, וכיצד שיפור הקשב מוביל לשיפור הלמידה כולה.

שמעון פרוס

שמעון פרוס

מומחה לשיטות למידה, MA

כשקשה להתרכז – קשה ללמוד. יכולת הקשב דומה לצמיגים של רכב: אם הצמיגים לא מנופחים אי אפשר לנסוע גם אם המנוע חדש וכל החלקים תקינים. וכך בלמידה: אי אפשר ללמוד בלי ריכוז, גם אם האינטליגנציה גבוהה והיכולות הכלליות מעולות. בסדנת שיטות למידה לסטודנטים אני מלמד כיצד לשפר את הקשב, שכן כשאנו משפרים את ההיבט הזה הלמידה שלנו נעשית יעילה יותר. בשורות הבאות אסקור כמה היבטים של קשב בלמידה עצמאית ובהקשבה בכיתה.

מסיחים פנימיים וחיצוניים

פעמים רבות הסיבה לפגיעה בקשב היא קיומם של מסיחים פנימיים או חיצוניים. מסיחים פנימיים נוצרים מהמחשבות של האדם עצמו. במהלך הלמידה, לא פעם המחשבות שלנו נודדות לדברים אחרים – על מה שקרה אתמול, מה נעשה מחר וכדומה (Mind wandering). במידה ונדידת מחשבות מופיעה בלמידה באופן מוגזם, היא פוגעת בקשב וכתוצאה מכך בתוצרי הלמידה (Smallwood et al., 2007). מסיחים פנימיים יכולים לנבוע גם מדאגות ובעיות אישיות שמייצרות מחשבות אובססיביות שמפריעות להתרכז. לדוגמה, אם סטודנט מסוכסך עם המנהל שלו בעבודה, הוא עשוי לחוות בשעת הלמידה מחשבות טורדניות שמקשות עליו להתרכז.

מסיחים חיצוניים מקורם בסביבה החיצונית כמו רעשים שונים, הודעות נכנסות, וכדומה. הכמות של מסיחים חיצוניים גדלה מאוד בשנים האחרונות עקב כניסת האינטרנט, הסמארטפון, והרשתות החברתיות – שכולם יחד מייצרים אינספור הסחות דעת ומזיקים ללמידה. כך למשל, מחקר מטא אנליזה מצא ששימוש מוגזם ברשתות החברתיות נמצא בקורלציה עם ממוצע ציונים נמוך יותר (Liu et al., 2017).

הקשבה בכיתה

שיעור בכיתה מייצר קושי ייחודי להתרכז. למעשה הקשבה בכיתה היא אתגר גדול, כיוון שעל הסטודנט לבצע שני דברים במקביל – גם להקשיב וגם לסכם, ומשימה זו מורכבת מכפי שהיא נראית. גורמים שונים משפיעים על היכולת לעמוד במשימה, וביניהם מהירות הכתיבה וקשב סלקטיבי (Peverly et al., 2014). במידה ואנו לא מצליחים להקשיב ולכתוב במקביל, אנו עשויים "ללכת לאיבוד" ולאבד את הקשב. אפשר לשפר את התפקוד בשיעור, באמצעות כלים לשיפור שני ההיבטים: ההקשבה וההבנה מצד אחת, והסיכום המהיר מצד שני. 

קשיים בקשב בלמידה עצמאית ובכיתה נפוצים בקרב סטודנטים. בסדנת ציונים גבוהים אני מלמד שיטות מעשיות לשיפור הקשב, כיצד להתמודד עם מסיחים פנימיים וחיצוניים וכיצד לשפר את ההקשבה והסיכום בשיעור. וכשנשפר תחומים אלו – הלמידה כולה תהיה איכותית יותר.

הפניות

Peverly, S. T., Garner, J. K., & Vekaria, P. C. (2014). Both handwriting speed and selective attention are important to lecture note-taking. Reading and Writing27(1), 1-30. https://doi.org/10.1007/s11145-013-9431-x

Smallwood, J., Fishman, D. J., & Schooler, J. W. (2007). Counting the cost of an absent mind: Mind wandering as an underrecognized influence on educational performance. Psychonomic Bulletin & Review14(2), 230-236. https://doi.org/10.3758/BF03194057

Liu, D., Kirschner, P. A., & Karpinski, A. C. (2017). A meta-analysis of the relationship of academic performance and Social Network Site use among adolescents and young adults. Computers in Human Behavior77, 148-157. https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.08.039‏‏