מומחה לשיטות למידה, MA
כולנו מעוניינים לדבר אנגלית באופן שוטף, אך אנשים רבים שלמדו אנגלית במשך שנים ארוכות לא יכולים לשוחח באופן שוטף במצבים כמו פגישה עסקית או הצגת פרזנטציה. יכולת שיחה נמוכה מלווה פעמים רבות בחרדת דיבור, בה הדובר מתמלא חרדה כשהוא נדרש לדבר אנגלית (Mak, 2011). חרדה זו מתאפיינת במעגל שלילי בה הביצוע הנמוך מגביר את החרדה, דבר שמפחית עוד יותר את הביצוע.
כדי לשפר את יכולת השיחה, עלינו לזהות תחילה את הגורמים המאפשרים שטף דיבור, ובמאמר זה אסקור שלושה מהם.
התנאי הראשוני ליכולת שיחה שוטפת הוא אוצר מילים בגודל הנדרש. פעמים רבות יכולת שיחה נמוכה נובעת מאוצר מילים נמוך, ובמצבים אלו הדובר לא יכול להביע את עצמו כי חסרות לו מילים.
מעבר לידע באוצר מילים, ידע ביחידות מרובות מילים משפר באופן משמעותי את יכולת השיחה. יחידות מרובות מילים הוא מונח כולל לסוגים שונים של רצפי מילים שיחדיו מבטאים משמעות. לדוגמה, בעברית אומרים "תסתכל" אך באנגלית אומרים "קח מבט" (Take a look), ובעוד בעברית "מקבלים החלטות" באנגלית "עושים החלטות" (Decision making). שליטה ביחידות מרובות מילים משפרת באופן משמעותי את שטף הדיבור (Tavakoli & Uchihara, 2020).
מבטא כבד מוריד את יכולת השיחה, כיוון שהוא גורם לדובר להיות פחות מובן. חשבו לדוגמה על סיטואציה בה ישראלי ויפני מדברים אנגלית וכל אחד מדבר במבטא הכבד שלו. התוצאה היא ששני הצדדים יתקשו להבין אחד את השני. מעבר לכך, דיבור עם מבטא כבד מייצר רושם שלילי וגורם לדובר להיתפס כבעל סטטוס נמוך יותר (Fuertes et al., 2012). תחום ההגייה מוזנח יחסית בהוראת אנגלית, ולכן נפוץ שאנשים עם רמת אנגלית טובה מדברים עם מבטא כבד.
יכולת שיחה באנגלית היא מיומנות ולא ידע, כלומר יש להתאמן רבות עד שמפתחים את האוטומטיות הנדרשת לדיבור. עם זאת, אימון לבד לא מספיק, שכן יכולת השיחה בנויה על גורמים נוספים מעבר לאימון לבדו.
בסדנת אנגלית שוטפת אני עוסק בגורמים המשפיעים על יכולת שיחה באנגלית, ומציג שיטות מעשיות לשיפור שטף הדיבור ולאימון נכון. וכמו בשאר התחומים בלימוד אנגלית, כשלומדים בדרך הנכונה – מצליחים.