למידה פעילה בלימודים האקדמיים

למידה פעילה היא אסטרטגית למידה עוצמתית, בה מוסיפים ללמידה מעורבות ועשייה. במאמר זה אסביר על האפשרות ליישם למידה פעילה בלימודים האקדמיים. 

שמעון פרוס

שמעון פרוס

מומחה לשיטות למידה, MA

למידה פעילה היא מונח כללי למגוון שיטות למידה שדורשות מהלומד מעורבות ועשייה מעבר להקשבה או קריאה פסיביים, והיא משפרת את הלמידה (Prince, 2004). למידה פעילה דורשת מאתנו להוציא החוצה את מה שלמדנו, ולא רק לספוג חומר פנימה. למידה פעילה יעילה יותר שכן היא מפעילה מספר מנגנוני למידה, וביניהם עיבוד עמוק יותר של החומר, קישור המידע החדש לידע קודם, זיהוי נקודות לא ברורות ועוד. 

יישום למידה פעילה באקדמיה

במהלך השנים פותחו שיטות שונות במטרה ליישם את עיקרון הלמידה הפעילה, ולהגביר את המעורבות (engagement) של התלמידים בכיתה. הבעיה היא ששיטות אלו מיועדות בעיקר למורים ולשיעורים, ואילו היכולת של הסטודנט ליישם למידה פעילה כשהוא לומד לבדו מצומצמת יותר. באקדמיה בפרט קשה ליישם את עיקרון הלמידה הפעילה, שכן פעמים רבות הלמידה מסתכמת בשיטות פסיביות כמו הרצאות וקריאת מאמרים. בעיקר, כשלומדים חומר רב-מלל כמו בפסיכולוגיה או משפטים, האפשרות "לעשות משהו" עם החומר מצומצמת.

איך ליישם למידה פעילה באקדמיה

בסדנת ציונים גבוהים אני מלמד כיצד ליישם למידה פעילה בלמידה עצמאית, גם כשמדובר בחומר רב-מלל. מדובר בכמה שיטות למידה שפועלות על מנגנוני למידה שונים, שסטודנטים יכולים ליישם בלמידה העצמאית שלהם. דוגמה לשיטת למידה פעילה כזו, היא האחזור (Retrieval practice). בשיטה זו, במקום לעבור שוב על החומר, אנו מנסים לאחזר את המידע מהזיכרון מבלי להסתכל בדף. מחקרים רבים הראו שאחזור משפר את הלמידה באופן משמעותי, בהשוואה לקריאה חוזרת (Roediger & Butler, 2011). 

בנוסף לשיטה זו אני מלמד שיטות נוספות של למידה פעילה שאפשר ליישם בלמידה של חומר רב-מלל. כל שיטה פועלת על מנגנון למידה אחר במוח, כך ששילוב השיטות מקדם את הלמידה מכמה כיוונים. וכשלומדים ביעילות – מצליחים הרבה יותר.

הפניות

Prince, M. (2004). Does active learning work? A review of the research. Journal of Engineering Eeducation93(3), 223-231. https://doi.org/10.1002/j.2168-9830.2004.tb00809.x
Roediger III, H. L., & Butler, A. C. (2011). The critical role of retrieval practice in long-term retention. Trends in Cognitive Sciences15(1), 20-27. https://doi.org/10.1016/j.tics.2010.09.003